LAT ĆIR

Светски дан мачака

25.08.2023
Светски дан мачака успостављен је 2002. године као важан дан у августу, са циљем да се подигне свест о мачкама, њиховој добробити у свету животиња, као и њиховом значају за околину и човека. Поред тога, мачке су једне од најстаријих кућних љубимаца, који праве друштво људима дуги низ година и сматра се да су њихове способности на смањење анксиозности и нервозе код људи веома важне, нарочито захваљујући њиховом предењу.
 Зато, ЈКП ,,Ветерина Београд“ континуирано спроводи многе акције које се тичу удомљавања напуштених мачака, али је прича о једној маци посебно интересантна. Реч је о Добрили, црној домаћој мачки, која је постала љубимац свих запослених у Ветерини Београд. Добрила се пре неколико година сасвим случајно појавила у дворишту дирекције, које је препознала као сигурно место у ком ће увек имати храну, воду, пажњу људи и место за спавање. 
О томе да се ова маца у потпуности одомаћила, говори и чињеница да сваког дана дочекује запослене, стрпљиво чекајући да јој неко отвори врата, нарочито зими, када јој је потребно склониште од хладноће. Она дочекује и испраћа све посетиоце, а захваљујући веселој нарави и спремности на игру и мажење, свима улепшава дане и ставља осмех на лице. Добрила се свакодневно дружи са људима који о њој брину, а позната је по дремкама које проводи на необичним местима – ушушкана у саксији за цвеће или на прозору. 
Она је у потпуности навикла на саживот са људима и другим животињама, а посебно ужива у посластицама попут рибе и пилетине, због чега јој мачија храна није превише примамљива. Светски дан мачака је дан када славимо наше крзнене пријатеље, а нарочито Добрилу, мацу која је у Ветерини Београд пронашла бригу и пажњу људи, а заузврат понудила безусловну љубав и приврженост.

Галерија

Светски дан мачака Светски дан мачака Светски дан мачака