LAT ĆIR

УДОМИТЕ МАЦУ НА МРЊАУ ВИКЕНДУ, У НЕДЕЉУ 23. СЕПТЕМБРА У ДОМУ ОМЛАДИНЕ!

22.09.2018
Дом омладине Београда, Ветерина Београд и Друштво Ле ПЕТит по шести пут приређују велику хуманитарну акцију посвећену добробити животиња и целој породици - Мрњау викенд! Организатори позивају све љубитеље мачака и оне који ће то тек постати: свратите у Дом омладине у недељу 23. септембра, пронађите и удомите мацу свог живота и унесите искрицу радости у свој дом!

Дођите да предемо заједно!


На овом Мрњау викенду ће бити понуђено преко 50 лепих и здравих маца спремних за удомљавање. Све маце су спасене са улица. Однеговала их је и поставила на шапице екипа одговорних и преданих активиста који несебично улажу велику љубав, труд и значајна средства да маце спремно оду у нове домове.

Све маце су прошле ветеринарски преглед, лепо су васпитане, разигране и социјализоване. Њихови удомитељи добиће потпуно здравог и друштвеног љубимца с навикама неопходним за живот у кући или стану.

ЈКП Ветерина Београд ће озваничити уговоре о одговорном власништву. Маце ће добити микрочипове и вакцине против беснила, и имаће бесплатну стерилизацију када дође време. Друштвено одговорне фирме ће даривати удомљене маце и њихове власнике за срећан почетак. Компанија Плус Плус ће новим власницима поклонити квалитетну граин-фрее храну и приредити саветовалиште за негу и васпитање љубимаца.


Бригом за животиње до хуманијег друштва


Мрњау викенди се организују ради подизања свести заједнице о проблему напуштених и незбринутих животиња. Тај проблем не настаје спонтано већ због неодговорног власништва и гајења. Неки власници кућних љубимаца, као и дивље самозване „одгајивачнице”, решавају се нежељених животиња просто избацујући их на улицу и тим нељудским чином унесрећују животиње и стварају проблем целој заједници. Нажалост, ове године је на улице Београда избачен енормно велики број скотних мачака и читавих легла тек рођених мачића.

Тежња активиста окупљених око манифестације Мрњау викенд јесте да се скретањем пажње јавности на проблем напуштених животиња утиче на структуре власти и локалне самоуправе да овом проблему приступе озбиљно, и да се подстакне примена иначе веома доброг Закона о добробити животиња из 2009. године. Поменути закон прописује мере заштите уличних животиња и начине њиховог збрињавања, и на те послове обавезује локалне самоуправе. Нажалост, рад на спровођењу тог Закона углавном се своди на делање појединаца и група ентузијаста.

Мрњау старатељи - волонтери и ентузијасти


Мрњау старатељи су неформална група љубитеља животиња који се предано и савесно баве проблемом изгубљених и одбачених домаћих мачака у Београду. Неки од њих имају волонтерски стаж од чак 15 година! Мрњау старатељи су личним ангажовањем, свако у свом делу града, излечили и стерилисали скоро 2.000 уличних мачака. За многе су пронашли и сигуран стални дом.

Мрњау старатељи наглашавају да се огроман број напуштених уличних животиња може временом свести на прихватљиву меру једино спровођењем Закона о добробити животиња, благовременом стерилизацијом и одговорним власништвом, и подсећају: одрастање и живот уз љубимца није луксуз већ потреба, посебно у градским условима! Маце нас уче интегритету, поштовању и прихватању различитости, а деци помажу да одрасту у брижне, емпатичне људе!

Шести Мрњау викенд се одржава у недељу 23. септембра у Дому омладине Београда, од 11 до 17х. Улаз је слободан, али ће посетиоци имати прилику да приложе донацију за добробит мачака без дома.

Организатори Мрњау викенда


Дом омладине Београда је установа културе и образовања која већ 50 година креира и организује програме за младе и у сарадњи са младима. Спектар делатности Дома омладине обухвата све уметничке дисциплине и форме: музику, филм, позориште, визуелне уметности и нове медије.

ЈКП Ветерина Београд је градска институција у оквиру Секретаријата за комуналне и стамбене послове Града Београда. Бави се добробити и безбедношћу животиња у главном граду - обавља послове комуналне зоохигијене, пружа хитну помоћ угроженим животињама и обавља прегледе у својим ветеринарским клиникама и амбуланти.

Фелинолошко друштво Ле ПЕТит промовише идеју  одговорног власништва над животињама. Друштво је почело са радом 2012. године, а од 2013. је члан ЊЦФ - Њорлд Цат Федератион. Друштво Ле ПЕТит организује Мрњау викенде, Мрњау трибине, Мрњау Фест и многе друге акције и приредбе посвећене добробити животиња.

Адресе и контакти


Društvo Le PETit: www.lepetit.rs / lepetit.rs@gmail.com / 063-20-21-21
Dom omladine Beograda: www.domomladine.org / 011-3220-127
Veterina Beograd: www.veterinabeograd.rs / 011-276-4366