LAT ĆIR

Koncert i dodela nagrada „nema frke uz unuke“ i „moj ljubimac“

19.06.2020
Koncert i dodela nagrada pobednicima umetničkih konkursa „Nema frke uz unuke" i „Moj ljubimac" održaće se u subotu, 20. juna, u podne, na platou ispred Dečjeg kutlurnog centra Beograd.

Dečji kulturni centar Beograd je na početku vanrednog stanja proglašenog zbog pojave korona virusa raspisao umetnički konkurs za decu i mlade „Nema frke uz unuke", posvećen bakama i dekama. Naši najstariji sugrađani nisu bili u mogućnosti da provode vreme sa svojim unucima i zato je Dečji kulturni centar Beograd osmislio način kako da deca i mladi pokažu ljubav i poštovanje prema svojim bakama i dekama koristeći maštu i različite umetničke medije. Na konkursu su učestvovala deca i mladi, uzrasta od 3 do 18 godina, iz Srbije i dijaspore. Poezijom, prozom, muzikom, likovnim i video radovima deca su slala poruke ohrabrenja najstarijim sugrađanima i na autentičan način predstavljala svoje viđenje vanredne situacije kroz teme Korona iš – strip kaiš, Moja čuvarkuća i Tajne bakine kuhinje.

Tokom sedam nedelja na mejl Dečjeg kulturnog centra Beograd stiglo je oko 2000 dečjih radova iz cele Srbije ali i iz dijaspore – Italije, Francuske, Finske, Danske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije. Svake nedelje stručni žiri je birao najbolje radove iz svih umetničkih medija i to objavljivao na sajtu DKCB, fejsbuk stranici i posebno oformljenoj fejsbuk grupi Kreativna deca za bake i deke.

Prethodnih dana DKCB je primio i mnogo sjajnih fotografija životinja i pesama posvećenih kućnim ljubimcima, koje su deca i mladi slali na foto-literarni konkurs „Moj ljubimac", organizovan u saradnji sa JKP „Veterina Beograd” i Organizacijom za poštovanje i brigu o životinjama ORCA – Dečjim klubom OrkiCA.

Deci, koja su se tokom sedam nedelja vanrednog stanja pokazala kao pravi borci koji čuvaju zdravlje svojih sugrađana i kao kreativci puni ideja, energije, mašte i volje, nagrade će uručiti direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd Dragan Marić. U programu će učestvovati Peđolino, Minja Subota, Branko Kockica, Leontina, Bojana Stamenov, Slobodan Stanišić, mali pesnici - pobednici literarnog konkursa, Hor i Baletski studio Dečjeg kulturnog centra Beograd. Dečji klub ORkiCA održaće radionicu „Odgovorno vlasništvo“, za decu uzrasta od 6 do 10 godina, a JKP „Veterina Beograd” organizovaće udomljavanje napuštenih pasa iz gradskog azila.

DOBRO DOŠLI!