LAT ĆIR

ЕКИПЕ ЗООХИГИЈЕНЕ ЈКП „ВЕТЕРИНА БЕОГРАД“ СПАСИЛЕ ВЕТРУШКУ СА ВРХА БЕОГРАЂАНКЕ

06.11.2020

Након непуних годину дана, иста ситуација десила се у згради Београђанке, наиме у зграду, при самом врху Београђанке улетела је ветрушка, врста сокола. Почетком године у Београђанку је улетео сиви соко, кога су наше екипе спасиле. И овог пута на позив запослених у Студију Б, наше екипе Зоохигијене изашле су на терен и ухватиле ветрушку.

Реч је о птици старости око 2 године, женки, која је убрзо пренета у Зоо врт и уз консултације са Министарством за заштиту животне средине, пуштена у природу. Као и сиви соко, ветрушка је заштићена врста и врло важна у ланцу исхране. Претпоставља се да је упала у зграду, јер је познато да се ова врста гнезди на високим солитерима и да има око 150 парова ветрушки у нашем граду.  Ветрушка се налази на самом врху ланца исхране, јер само на територији Београда ових 150 парова истреби и до 10 тона глодара.

Као што смо и у случају сивог сокола помињали, ово је прави пример да наша престоница није изгубила везу са природом и да смо још добро и прихватљиво станиште за многе заштићене врсте.

Надамо се да ће тако и остати !